Moldova, din nou umilită la București! Autostrada Unirii nu apare pe lista de investiții majore cu bani europeni

UPDATE:

Mai marii țării fac turul României în această perioadă și inaugurează bucăți mici de autostrăzi. Electoral, evident. Numai la noi, în Iași, nu calcă nimeni să inaugureze ceva. Nici măcar electoral.

După ce în campania de la locale, PNL ne promitea că va finaliza autostrada A8 în 4 ani, în campania aceasta pentru parlamentare același guvern ne anunță că VA DEMARA proiectul în 4 ani. Este frustrant să vezi cum își bat joc de noi, cei de aici, cum mint de fiecare dată și cum tot de fiecare dată populația uită.

Avem primar PNL (venit de la PSD), avem președinte de CJ de la PNL. Au cerut votul pe linie ca să ne facă autostrada. Am avut ministru în Guvern, din Iași. A cerut încrederea noastră jurând că ne vor face autostrada.
Iar acum, când au anunțat programul de investiții și, din nou, autostrada noastră lipsește, se plimbă muți prin birouri.

Nu există nici o scuză, domnilor guvernanți, ca autostrada Unirii să lipsească de pe lista investițiilor prioritare, în condițiile în care există o argumentație tehnică privind includerea spre finanțare a două tronsoane din A8 în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Este vorba despre 38 km, respectiv „capetele” sectorului Tg. Mureș – Ditrău – Tg Neamț (Mai multe detalii, AICI).

Ieșenii și toți cetățenii din Moldova trebuie neapărat să se mobilizeze la vot din 6 decembrie și să taxeze dur actuala guvernare pentru toate aceste minciuni! Doar votând oameni onești, care să își asume angajamente serioase, vom putea schimba ceva!

***

Atitudinea actualului Guvern față de proiectele vitale pentru dezvoltarea Moldovei e de-a dreptul sfidătoare. Doar un mic segment din Autostrada A8, respectiv Leţcani Vest – Centura Iaşi – Iaşi Dacia, a fost trecut pe lista proiectelor de infrastructură finanțate prin NextGenerationEU, în condițiile în care România va avea, pentru următorii 4 ani, prin acest program, peste 30 miliarde de euro de la UE pentru redresarea economiei afectată de pandemie, bani ce vor fi alocați în plus față de bugetul multianual de 48 miliarde euro.

Modul în care Moldova este tratată la nivel central arată cât de mare este nepăsarea guvernanților când vine vorba de proiectele Moldovei, cea mai săracă regiune din Uniunea Europeană. Toată vara, cât a fost campanie electorală, Guvernul ne-a vândut povești. Premierul, miniștrii veniți în vizită aici, dar mai ales candidații PNL își rupeau cămășile de pe ei, promițând că autostrada A8 (Ungheni -Iași -Tg Mureș) este prioritatea lor nr.1. Și au luat voturi vânzându-ne gogoși. 

Ani la rând am militat pentru construirea Autostrăzii A8, atât de așteptată de ieșeni. M-am implicat, ca secretar și președinte al Comisiei de Transporturi din Camera Deputaților, pentru ca acest proiect să rămână prioritar, am avut sute de discuții cu Ministerul Transporturilor și CNAIR, am crezut în buna credință a guvernanților. 

Astăzi, la mai bine de un de guvernare PNL, cel mai important proiect regional de investiții al Moldovei este lăsat, oficial, deoparte, în detrimentul altor proiecte care pe noi, moldovenii, nu ne ajută câtuși de puțin. Susținerea doar a unei mici porțiuni din întregul proiect al Autostrăzii Unirii este praf în ochi.

Avem nevoie de o autostradă care să lege două regiuni întregi, căci numai așa toate județele vor putea prospera, avem nevoie să traversăm munții spre vestul Europei!

Noi, moldovenii, nu suntem cetățeni de mâna a doua, nu ne mulțumim cu o fărâmă de proiect și nu permitem să fim marginalizați în propria noastră țară! România primește de la Uniunea Europeană bani suficienți pentru a susține inclusiv A8 și, mai mult decât atât, există o lege care obligă Executivul să finanţeze realizarea unei legături între Moldova şi Ardeal. 

Unde sunt aleșii PNL din Moldova acum când primim această veste îngrozitoare? Unde este președintele Consiliului Județean, Costel Alexe, care, în numele PNL, a făcut zeci de show-uri cu reflectoare, garantând că în schimbul voturilor ne face autostradă?

Au ajuns să pervertească autostrada Moldovei, care a fost dintotdeauna A8, făcând trimitere, de fapt, la autostrada Bacău – Brașov, pe care ei o consideră autostrada Moldovei, spunând că alocă bani, de parcă se adresează celor mai mari naivi cetățeni de pe Planetă.

Este foarte important să ne mobilizăm cu toții la votul din 6 decembrie pentru a salva unica șansă ca și Moldova să aibă propria autostradă!