Modernizarea României, doar cu alegeri locale în două tururi

Toate metehnele politicii românești își au originea răului în felul în care se desfășoară alegerile locale, adică într-un singur tur de scrutin. Acest lucru favorizează și perpetuează menținerea la putere a acelorași primari, indiferent dacă performează sau nu.
 
Folosind resursele publice, într-un singur tur de scrutin, aceștia pleacă tot timpul cu prima șansă, iar reprezentarea acestora în rândul electoratului este în realitate una modestă. Este un monopol care nu poate fi spart decât cu mare greutate de către partidele noi și de către candidații cei mai bine pregătiți.
 
Modernizarea României este împiedicată de la baza comunităților, deoarece, de la un ciclu electoral la altul, în comunitățile rurale și mic-urbane nu se schimbă de fapt nimic. Partidele-mamut sunt, la rândul lor, «capturate» de primarii care nu au decât culoarea politică a propriului lor interes de a-și păstra funcția și propria camarilă.
 
Primarii «pe viață» șantajează partidele în perspectiva alegerilor parlamentare, iar partidele-mamut îi șantajează pe primari cu fonduri guvernamentale distribuite preferențial în funcție de rezultatele în alegerile parlamentare și culoarea politică.
 
Pe lângă aparatul birocratic înțesat de pile, relații și cunoștințe de către partidele de guvernare (pornind de la numirile făcute de baronii locali și terminând cu cele din aparatul central de stat), statul român este luat ostatic și lăsat incapabil să producă reforme prin dependența partidelor de primarii veșnici. Ne întrebăm, şi pe drept cuvânt, unde este interesul superior al cetățeanului în toată această ecuație. Evident, nicăieri!
 
Alegerile locale în două tururi de scrutin ar putea reprezenta un semnal esențial pentru cetățeanul care vede în stat un dușman, iar nu un aliat. Este singurul mijloc prin care vom avea garanția că administrația locală poată fi reformată din temelii!