Doar împreună salvăm Esplanada Oancea!

     

   Împreună pentru Esplanada Oancea

 Duminică, 20 octombrie a.c., împreună cu peste 150 ieșeni din Tătărași, am spus un NU răspicat distrugerii Esplanadei Oancea!
Am transmis deja o sesizare consistentă către Prefect, prin care am prezentat detaliat toate ilegalitățile proiectului imobiliar aprobat de către primar. Detalii, aici. Sper că în cel mai scurt timp Prefectul să suspende autorizația de construire și cetățenii din Tătărași să se bucure în continuare de spațiul verde și de promenadă.

Acțiunile huliganice ale celor trimiși de către dl. primar pentru a sparge acțiunea pașnică de protest mai tare i-a întărâtat pe oameni.

 Principalele probleme ale proiectului imobiliar aprobat:

1. Creşterea semnificativă a poluării de la sutele de centrale termice şi a numărului cel puţin egal de autoturisme personale şi maşini pentru aprovizionarea spaţiilor comerciale.

2. Tăierea zecilor de arbori maturi şi amplasarea în locul acestora a blocurilor şi parcărilor, cu un efect pronunţat, imediat şi permanent asupra calităţii vieţii tuturor.

 3. Aglomerarea excesivă a traficului auto pe aceleaşi străzi proiectate şi construite pentru nevoile anilor  ’80 și fără posibilități reale de a mai fi lărgite și adaptate nevoilor curente.

     4. Înălţimea disproporţionată a noilor construcţii şi apropierea nepermis de mare va afecta apartamentele din vecinătate prin umbrire permanentă şi apariţia defectelor structurale generate de vibraţii, tasări şi alunecări de teren de mică sau mare amploare.

     5. Dimensiunile prea mari în raport cu posibilităţile reale ale zonei pot conduce la destabilizarea întregului versant, întreaga zonă este încadrată ca zonă cu risc seismic şi de alunecare de teren. De altfel, construcţia de blocuri la Str. Han Tătar a fost stopată la sfârşitul anilor ’80 tocmai din această cauză.

     6. Aceeaşi Str. Han Tătar este menţionată explicit în HCL al Mun Iaşi nr.97/1998 ca fiind zonă cu risc de alunecare de teren. Probabil şi din această cauză, aprobările pentru proiectul aflat deja în derulare la Str. Han Tătar au fost obţinute cu adresa de Str. Oancea nr. 20.

     7. Numărul locurile de parcare insuficiente va scădea și mai mult din cauza noilor construcţii dar şi a noilor proprietari care nu îsi vor permite toţi să cumpere locuri de parcare și vor fi nevoiți să parcheze tot în stradă.

     8. Blocul nou din colţul strazilor Oancea cu Han Tătar, construit de acelaşi dezvoltator al proiectului curent de pe Han Tătar, este în prezent obiectul unui litigiu privitor la lipsa locurilor de parcare, dosar nr. 227/245/2018 (parcarea subterană iniţială fiind amenajată şi vândută de acesta ca apartamente).

#IașulMerităMaiMult

Au mai relatat despre acest subiect: Ziarul de Iași, Reporter de Iași, News.ro, Adevărul, Top Iași