România a decretat starea de urgență

Președintele Klaus Iohannis a semnat luni decretul privind decretarea stării de urgență pe întreg teritoriul României pentru o perioadă de 30 de zile.

Măsurile cuprinse în decret sunt luate, în principal, pentru a permite alocarea de resurse, pe fundalul crizei coronavirus.
Acestea vizează sănătatea publică, domenii sociale și economice, dar și îngrădirea unor drepturi fundamentale:

 1. libera circulație;
 2. dreptul la viață intimă, familială și privată;
 3. inviolabilitatea domiciliului;
 4. dreptul la învățătură;
 5. libertatea întrunirilor;
 6. dreptul de proprietate privată;
 7. dreptul la grevă;
 8. libertatea economică.

 

Iată ce prevede decretul semnat de președintele României:

MĂSURI DE PRIMĂ URGENȚĂ CU APLICABILITATE IMEDIATĂ

Unitățile de învățământ vor fi închise pe perioada stării de urgență.

Dacă va fi necesar, se pot plafona prețurile la medicamente și aparatură medicală, la alimentele de strictă necesitate și la serviciile de utilitate publică (energie electrică și termică, gaze, alimentare cu apă, salubritate, carburanți etc.)

Dacă situația se agravează, pot fi applicate măsuri precum: închiderea temporară a unor restaurante, hoteluri, cafenele, cluburi închiderea graduală a granițelor, limitarea sau interzicerea circulației vehiculelor sau a persoanelor în/spre anumite zone. 

Serviciile medicale pentru tratarea cazurilor de infectare cu noul coronavirus şi a complicaţiilor acestora se acordă tuturor persoanelor aflate pe teritoriul României.

Pentru persoanele izolate la domiciliu, se vor stabili măsuri de sprijinire, care vor fi puse în aplicare de autorităţile administraţiei publice locale.

Angajatorii şi angajaţii afectaţi de efectele crizei COVID-19 vor fi sprijiniţi prin derogări de la prevederile legale în vigoare.

Angajaţii şi familiile acestora din sectoarele economice a căror activitate este afectată sau chiar oprită total sau parţial pe perioada stării de urgenţă prin decizii ale autorităţilor publice, vor beneficia de protecţie socială.

Tot în sprijinul angajaţilor şi angajatorilor se introduce posibilitatea ca, în instituţiile şi autorităţile statului şi în societăţile cu capital privat, acolo unde se poate, să se lucreze la domiciliu sau în regim de telemuncă.

Nu mai este necesară deplasarea la sediul instituţiilor pentru depuneri de cereri pentru acordarea beneficiilor şi prestaţiilor sociale, acestea pot fi depuse pe cale electronică.

În unităţile sanitare şi în serviciile de asistenţă socială se pot angaja fără concurs personalul necesar pentru a suplimenta nevoile medicale apărute.

Asigurarea sumelor necesare în bugetul Ministerului Sănătăţii pentru achiziţionarea de materiale, echipamente şi medicamente în perioada pandemiei prin procedura de achiziţie directă.

Simplificarea procedurilor de decontare şi alocare a banilor, astfel încât în domeniul sanitar să se poată realiza rapid toate operaţiunile necesare.

În domeniul economic, Guvernul poate adopta măsuri de susţinere a operatorilor economici din domeniile afectate de COVID-19.

Producţia şi întreaga economie trebuie să fie pregătite să susţină combaterea răspândirii infecţiei cu noul coronavirus.

Totodată, se va asigura continuitatea tuturor serviciilor de utilitate publică, precum şi funcţionarea optimă a sistemului energetic naţional.

Activitatea de judecată va continua doar în cauzele de urgenţă deosebită, iar ședinţele se vor ține prin videoconferinţă.

MĂSURI DE PRIMĂ URGENȚĂ CU APLICABILITATE GRADUALĂ se vor aplica doar dacă dacă situația o impune.

 1. intensitatea transmiterii intracomunitare a COVID-19;
 2. frecvența apariției unor focare într-o zonă geografică;
 3. numărul de pacienți critici raportat la capacitatea sistemului sanitar;
 4. capacitatea și continuitatea asigurării serviciilor sociale și de utilități publice pentru populație;
 5. capacitatea autorităților publice de a menține și asigura măsuri de ordine și siguranță publică;
 6. măsurile instituite de alte state cu impact asupra populației sau situației economice a României;
 7. capacitatea de asigurare a măsurilor pentru punere în carantină;
 8. apariția altor situații de urgență.

Decretul de astăzi va intra în vigoare după publicarea sa în Monitorul Oficial.

DECTRETUL integral, AICI