Proiect de lege: interzicerea tăierii pădurilor pe durata stării de urgență

Update:

Proiectul de lege pentru INTERZICEREA tăierilor de păduri pe perioada stării de urgență pe care l-am depus la Parlament a fost deja trimis la Senat spre aprobare. Au fost cerute puncte de vedere de la Guvern și Consiliul Legislativ.

 

 

Am inițiat un proiect de lege pentru interzicerea oricărei forme de exploatare forestieră pe durata stării de urgență.

PROIECT DE LEGE, AICI.

Săptămâna trecută a fost înregistrat un nivel record de exploatare a pădurii: oficial, au fost efectuate aproape 80.000 de transporturi de masă lemnoasă. Din Inventarul Forestier Național, se știe că pe lângă fiecare arbore tăiat legal, un altul este tăiat ilegal în același timp.

Faptul că în ultima ordonanță militară apare prevederea că Ministerul Afacerilor Interne și Armata, împreună cu Garda Forestieră vor face controale pentru a stopa fenomenul taierilor ilegale de păduri este o recunoaștere implicită a faptului că în perioada stării de urgență (și nu numai) se comit abuzuri, defrișări ilegale și se distrug păduri. Însă nu e suficient.

Forțele de ordine sunt mobilizate în cea mai mare parte în lupta cu pandemia. De aceea, soluția radicală, dar corectă, pentru situația excepțională în care ne aflăm trebuie să fie interzicerea tăierilor de păduri pe perioada stării de urgență. Ideal ar fi ca această prevedere să se regăsească ca obligație instituită prin ordonanță militară sau prin ordonanță de urgență a Guvernului. Dacă se alege ultima variantă,  retrag proiectul de lege de îndată pentru a nu bloca în niciun fel procesul legislativ al Guvernului.

Mai multe asociații militează pentru această măsură. Agent Green, spre exemplu, a făcut o petiție prin care s-au strâns deja peste 30.000 de semnături.

Subiect preluat de News.ro, Ziarul de Iași