Programul meu pentru Consiliul Județean Iași

Viețile fiecăruia dintre noi sunt răvășite de criza de sănătate prin care trecem. Mii de locuri de muncă au fost pierdute și se pierd în continuare, veniturile a zeci de mii de ieșeni au scăzut și scad în continuare, investițiile directe sunt la cel mai mic nivel.

Iașul nu e nici pe departe la potențialul său uriaș. Întregi zone din județ sunt condamnate la subdezvoltare din cauza modului nesustenabil de dezvoltare economică. 55% din populaţia județului este expusă riscului sărăciei, iar salariul mediu net a ajuns să reprezinte acum doar 17% din media europeană şi 81% din media naţională.

Din cauza dezvoltării neunitare a economiei și lipsei de viziune a celor care au fost în fruntea CJ în ultimii ani, la doar 30 km de centrul orașului mii de familii trăiesc în sărăcie extremă, fără acces la servicii publice minimale, lucrează la negru sau în agricultura de subzistenţă. Nu acesta este Iașul nostru!

NE APUCĂM DE TREABĂ pentru IAȘI!

NE APUCĂM DE TREABĂ și construim drumuri rezistente și de calitate pentru 200.000 de ieșeni

Rețeaua de drumuri județene este de 960 de kilometri. 400 de kilometri au nevoie de reabilitare urgentă pentru a oferi șansa la civilizație și condiții normale pentru 200.000 de locuitori. Vom reuși să îi asfaltăm prin mobilizarea fondurilor europene, naționale și de la bugetul județului.

Principalul obiectiv este să finalizăm proiectul de modernizare a drumului județean care leagă Iașul de Suceava. Cetățenii din Gropnița – Focuri – Cotnari – Sirețel – Lespezi așteaptă de mulți ani această investiție, care se întinde pe circa 100 km.

NE APUCĂM DE TREABĂ și investim 100.000.000 de euro în următorii 4 ani pentru proiectul de dezvoltare a Aeroportului Iași

Din 2016, Aeroportul Iași stagnează. 12 curse externe au fost pierdute, iar atractivitatea aeroportului a scăzut până la cote de avarie. Aeroporturile din Bacău și Suceava se dezvoltă într-un ritm vertiginos, în timp ce noi, ieșenii, am ajuns exact ca pe vremuri, ultimii din Moldova.

Vom relua investițiile pe care le-am prevăzut în Master Planul de dezvoltare pe care l-am lăsat la cheie încă din anul 2016: noi investiții în terminale integrate, parcări pentru aeronave, facilități aeroportuare pentru companii, construcția unei zone HORECA primitoare, la fel ca în marile aeroporturi din lume.

Investim 100.000.000 de euro în 4 ani în Aeroportul Iași, pentru a-l transforma într-un aeroport cu un trafic de 2.000.000 pasageri/an. Avem potențial, Iașul poate și trebuie să devină un aeroport cu adevărat internațional, care se adresează și Republicii Moldova.

NE APUCĂM DE TREABĂ și construim șoselele ocolitoare pentru Iași, Pașcani, Podu Iloaiei și Târgu Frumos

Tot traficul, mai ales traficul greu care trece prin Iași, Pașcani, Podu Iloaiei și Târgu Frumos, trebuie deviat. În secolul XXI, cetățenii trebuie să trăiască în orașe aeriste, cu nivel de poluare scăzut.

Vom iniția un proiect de retrasare a traseului Nord – trafic greu al centurii orașului, rolul primordial al unei șosele de centură fiind să îndepărteze traficul rutier de oraș. Propunerea actuală care tranzitează practic orașul este fundamental greșită.

Este o investiție imperios necesară pentru devierea traficului de tranzit, în primul rând, și reducerea poluării, descongestionarea traficului în zona periurbană și în interiorul orașului și creșterea calității vieții cetățenilor.

NE APUCĂM DE TREABĂ și peste 190.000 de locuitori ai județului vor beneficia de servicii extinse de furnizare a apei, iar 80.000 de locuitori vor beneficia de servicii de canalizare

Din 2023, nicio comunitate mai mare de 2.000 de locuitori nu va mai fi lipsită de canalizare, iar toate localitățile vor fi racordate la rețeaua publică de apă.

20 de comune nu au apă curentă în acest moment. Această investiție va presupune sute de kilometri de conducte pentru ambele rețele, sute de stații de pompare și stații de epurare.

NE APUCĂM DE TREABĂ și investim 3.000.000 de euro pentru construcția primelor parcări de tip Park & Ride

Parcările de tip Park & Ride din zonele periurbane ale Zonei metropolitane vor avea rolul de a facilita parcarea autoturismelor personale pe o perioadă determinată, la un cost modic, în avantajul accesării și utilizării transportului public în comun, reprezentat prin mai multe variante: tramvai, autobuze electrice, tren urban.

La intrările în Iași dinspre Păcurari, CUG și Bucium vom construi minimum trei Centre multimodale de transport, care să reprezinte principalele noduri de transfer al categoriilor de trafic deservite de fiecare arteră de circulație județeană, îndeosebi pe axele de circulație majore Est-Vest și Nord-Sud, care cunosc fenomene importante de congestie a traficului în acest moment, îndeosebi în zonele periurbane ale Municipiului Iași.

NE APUCĂM DE TREABĂ pentru ca 25.000 de ieșeni care vin zilnic în oraș din zona metropolitană să aibă acces la transport public

Este nevoie de transport public eficient care să deservească și zecile de mii de ieșeni care vin din proximitatea orașului la muncă în Iași. Mulți dintre cei care locuiesc în comunele învecinate nu au asigurat transportul cu autobuzul și sunt nevoiți să folosească mașinile personale.

Vom avea în vedere dublarea numărului de mijloace pentru transportul public, pentru a ne putea extinde inclusiv în zona metropolitană.

Printr-un transport metropolitan de calitate, cu autobuze moderne, nepoluante, oamenii pot fi încurajați să-și lase mașinile acasă și să opteze pentru transportul în comun, iar astfel rezolvăm și cea mai mare problemă a Iașului, poluarea.

NE APUCĂM DE TREABĂ și construim prima autogară modernă în Iași, după 30 ani

Iașul, al doilea oraș ca mărime din țară, care, cu tot cu zona metropolitană, are aproape jumătate de milion de locuitori, nu are nici acum o autogară modernă!

În 2020, „autogările“ din Iași sunt sub orice critică, iar de 30 de ani nu s-a mai construit nimic. Spații complet insalubre, improvizate pe câteva petice de pământ, acoperite cu pietriș găsim pe sub poduri, în parcările unor hipermarketuri sau chiar pe tăpșane insalubre.

Iașul este tranzitat zilnic de 20.000-25.000 de călători. Sunt 156 de trasee județene de transport, iar dintre acestea 84 sunt cu plecare și sosire la Iași.

NE APUCĂM DE TREABĂ pentru a nu mai avea nicio școală cu WC în curte

Vom demara un amplu program de investiții, împreună cu primăriile de comune, pentru ca nicio școală să nu mai aibă WC-ul în curte și niciun copil să nu mai fie exclus de la procesul de învățămînt.

36 de școli din județ vor primi fonduri pentru a oferi condiții sigure și de igienă pentru elevi.

NE APUCĂM DE TREABĂ pentru ca niciun copil să nu fie lăsat în urmă

În prezent, un copil din trei nu are acces la educație dacă vor continua cursurile online în condițiile sanitare din acest moment.

Împreună cu primăriile, vom identifica fiecare copil aflat în situație defavorizată și îi vom oferi toate resursele pentru a avea acces la educație de calitate.

NE APUCĂM DE TREABĂ și oferim burse în valoare de 500 lei/lună cadrelor didactice care merg să predea în mediul rural

Cadrele didactice tinere din oraș nu sunt motivate în acest moment să meargă să predea în mediul rural. Vom oferi burse în valoare de 500 lei/lună tinerilor profesori din mediul urban, pentru a-i motiva să ia catedre în mediul rural și să ofere elevilor condiții de educație moderne și interactive.

NE APUCĂM DE TREABĂ și construim o rețea de creșe în zona metropolitană pentru a descongestiona traficul

Mii de ieșeni care trăiesc în zona metropolitană a orașului au domiciliul fictiv în municipiu doar pentru a-și putea înscrie copiii la creșă, grădiniță sau școală, aflate în administrarea Primăriei. În fiecare zi, mii de mașini din zona metropolitană transportă copiii la școlile și grădinițele din Iași. În urma unor parteneriate cu Primăriile Miroslava, Holboca, Tomești, Aroneanu, Rediu, Bârnova, Ciurea și Valea Lupului, vom construi creșe în fiecare dintre aceste localități, dotate la standarde moderne, cu toate facilitățile de care este nevoie.

NE APUCĂM DE TREABĂ și începem lucrările la Spitalul Regional de Urgență

Batem pasul pe loc de mai bine de 4 ani! Consiliul Județean și Primăria trebuie să se pună la aceeași masă pentru a găsi soluții comune pentru realizarea căilor de comunicații către amplasamentul Spitalului Regional de Urgență și integrarea spitalelor din subordinea CJ în circuitul spitalicesc al viitorului spital.

Solicităm preluarea managementului de la Ministerul Sănătății și administrarea de către noi, ieșenii, a acestui  proiect important pentru întreaga regiune de Nord-Est!

NE APUCĂM DE TREABĂ și dublăm numărul centrelor medicale de permanență pentru creșterea accesibilității ieșenilor la servicii de sănătate

În aceste centre vor fi triați, consultați și tratați toți pacienții, indiferent dacă sunt asigurați sau nu. Iașul este pe locul 24 în România, ca număr de centre la suta de mii de locuitori, mult în spatele unor județe ca Timiș sau Bihor.

Ne propunem dublarea numărului de centre medicale de permanență, conectarea lor cu spitalele învecinate și dotarea lor corespunzătoare.

În 2020, sunt 19 astfel de centre în tot județul, dintre care trei în Municipiul Iași, câte unul în Podu Iloaiei, Pașcani și Târgu Frumos, iar restul, mai ales, în zona metropolitană. Există în Iași circa 200 medici de familie care pot acoperi dublarea numărului de centre medicale de permanență, mai ales dacă pot intra în gărzi și rezidenți din ultimul an.

NE APUCĂM DE TREABĂ și implementăm proiectul Medicina SMART

Medicina SMART înseamnă aducerea medicinei în secolul XXI. Vom promova digitalizarea datelor pacienților și elaborarea dosarului electronic, dezvoltarea telemedicinei și telemonitorizării pacienților și integrarea tuturor structurilor de la nivelul medicinei primare până la nivelul spitalelor. Astfel, medicul va cunoaște rapid date despre pacient, resursele de medicină vor fi utilizate eficient și pacienții vor fi urmăriți permanent chiar și acasă.

Pentru acest proiect avem nevoie de aproximativ 200.000 euro, o sumă pe care Uniunea Europeană o alocă prin Programul Operațional Sănătate.

NE APUCĂM DE TREABĂ și punem accent pe medicina preventivă

Din păcate, activitatea de prevenție a bolilor, la nivelul populației, nu are eficiența așteptată. Va deveni o prioritate, favorizând astfel proiectele de educație pentru sănătate, depistarea activă a bolilor grave (cancer, diabet, hipertensiune, boli de inimă etc.) și asigurarea condițiilor igienico-sanitare în instituțiile publice din județ.

NE APUCĂM DE TREABĂ și facem la Iași un centru de explorări și cercetare medicală

Iașul este un centru de referință pentru sănătate în regiunea de Nord-Est a României. Pentru a-și împlini acest rol, este necesară reevaluarea infrastructurii de sănătate, integrarea viitorului Spital de Urgență Regional și dezvoltarea unui centru de cercetare medicală și diagnostic de care să beneficiem cu toții, medici și pacienți.

Centrul de diagnostic și cercetare va fi o unitate ambulatorie de tip policlinic, cu circuite adecvate, cum nu s-a mai construit în Iași de peste 5 decenii, dotată cu echipamente moderne. Investiția se ridică la circa 15 milioane de euro.

NE APUCĂM DE TREABĂ și reabilităm toate spitalele din subordinea CJ

Toate spitalele din subordinea CJ vor primi finanțări pentru reabilitarea clădirilor și dotarea cu echipamente moderne. Lucrările la Spitalul de Copii „Sf. Maria”, care a intrat într-un proces de reabilitare, vor fi finalizate la termen, în 2023, iar valoarea lor este de circa 120.000.000 de euro.

În 4 ani, trebuie să avem în Iași cel mai performant sistem de sănătate din România! Avem cei mai buni specialiști în domeniul medical, trebuie ca dotările de la spitale să se ridice la nivelul acestora.

Spitalele din Iași vor deveni un reper al dotărilor și echipamentelor medicale în toată țara

NE APUCĂM DE TREABĂ și redăm Iașului măreția sa culturală de odinioară, prin construirea unei săli multifuncționale de spectacole care să respecte toate standardele mondiale de calitate, unde să poată concerta nu numai Filarmonica și ceilalți artiști minunați ai Iașului, dar și artiști internaționali ce nu pot veni la Iași, în lipsa unui spațiu dedicat care să ofere minimele norme de calitate a sunetului.

Artiștii Filarmonicii nu mai trebuie să țină spectacole prin parcuri, Palas sau alte locuri improvizate, decât în cazuri excepționale.

Această sală multifuncțională va fi o clădire emblemă pentru oraș, realizată în urma unui concurs de soluții la nivel internațional, într-o clădire cu o arhitectură îndrăzneață, unde se pot organiza spectacole de teatru, operă, filarmonică sau concerte.

Clădirea va avea mai multe săli dotate cu cele mai performante tehnologii și o sală mare de evenimente cu o capacitate de 1.000 de locuri. Această clădire poate fi utilizată și pentru congrese și simpozioane din diferite domenii (medical, turistic, afaceri etc.) care au loc în Iași.

NE APUCĂM DE TREABĂ și restartăm activitatea căminelor culturale, prima verigă a culturii cu cetățenii din satele și comunele județului.

Prin activități culturale, serii de filme, spectacole de teatru, operă, concerte muzicale, vom revigora viața căminelor culturale lăsate în paragină.

NE APUCĂM DE TREABĂ și redăm mândria Iașului de a avea un Festival Internațional al Literaturii și Traducerii la fel de relevant ca în prima sa ediție, atunci când viața culturală a Iașului a vibrat cu adevărat.

Iașul trebuie să fie repus pe harta evenimentelor culturale importante din Europa, iar publicațiile occidentale să scrie despre efervescența vieții culturale de la noi.

NE APUCĂM DE TREABĂ și facem din Festivalul Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr cel mai mare eveniment teatral din România, care va rivaliza cu festivalul de teatru de la Sibiu.

NE APUCĂM DE TREABĂ și transformăm muzeele din subordinea CJ în adevărate obiective turistice, utilizând mijloacele și tehnologia moderne. Le vom transforma în atracții nu doar pentru ieșeni, dar și pentru toți vizitatorii Iașului.

NE APUCĂM DE TREABĂ și alocăm 1.000.000 de euro pentru finanțarea proiectelor culturale ale societății civile și artiștilor culturali independenți

În acest sens, vom îmbunătăți mecanismul de finanțări nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activități nonprofit de interes general în domeniul culturii, după cum urmează:

1. Existența mai multor sesiuni de finanțare în cadrul unui an calendaristic, pentru a răspunde în mod adecvat unui domeniu dinamic, cu oportunități fluctuante, cum este cel cultural. Una sau două sesiuni anuale nu răspund ritmului unui domeniu viu, al proiectelor din zona creativității.

2. Crearea unui mecanism simplu, clar și transparent pentru finanțarea artiștilor independenți, nu doar a asociațiilor și fundațiilor. Legea 350/2005, la art. 3, prevede posibilitatea finanțării persoanelor fizice. Acest lucru nu s-a întâmplat până în prezent în Iași, oraș în care există mulți artiști independenți de diferite vârste, care ar putea beneficia de finanțare pentru proiectele lor artistice. O asemenea măsură ar fi de natură să sprijine în mod direct creația vie, stimulând astfel vitalitatea culturală a orașului și a județului.

3. Crearea unui fond de mobilitate pentru artiștii din Iași și/sau pentru operele lor, în cadrul fondurilor destinate Legii 350, ca linie de finanțare de sine stătătoare. Trăim într-o lume în care foarte multe evenimente profesionale/festivaluri/concursuri importante se desfășoară în afara granițelor, în care mobilitatea este o condiție obligatorie pentru integrarea în metabolismul cultural european. Existența unui asemenea fond ar facilita participarea artiștilor ieșeni la viața culturală internațională, iar vizibilitatea orașului nostru va avea doar de câștigat.

NE APUCĂM DE TREABĂ și sprijinim cultura contemporană

Vom sprijini festivalurile care aduc deja notorietate județului, vom demara programe de rezidență pentru artiști contemporani și vom refuncționaliza spații neutilizate și degradate în hub-uri culturale.

NE APUCĂM DE TREABĂ și construim primele parcuri industriale administrate de CJ care vor scoate din amorțire Pașcaniul, Podu Iloaiei, Târgu Frumos sau Hârlăul, precum și localitățile învecinate cu aceste orașe.

Dezvoltarea economică a județului trebuie să fie unitară, echitabilă și dispusă concentric pe întreg arealul teritorial administrativ al Iașului. Pungile de sărăcie din județ, mai ales cele din comunele periferice, trebuie combătute cu politici de creare a noi locuri de muncă pentru a absorbi populația angrenată în agricultura de subzistență sau în activități economice care-i mențin pe oameni într-o stare de pauperitate.

NE APUCĂM DE TREABĂ și oferim încredere investitorilor prin crearea unui ONE STOP SHOP, un ghișeu unde să existe absolut toate informațiile de care un investitor are nevoie, toate documentele urmând să fie eliberate în decurs de maximum 2 zile.

NE APUCĂM DE TREABĂ și organizăm misiuni economice, prin intermediul ambasadelor, în toate capitalele importante ale Europei și ale lumii, pentru a prezenta marilor companii oportunitățile de business oferite de județul nostru.

NE APUCĂM DE TREABĂ și deschidem o reprezentanță la Bruxelles pentru a fi în permanentă legătură cu instituțiile europene și pentru a facilita atragerea de fonduri europene pentru proiectele de investiții.

NE APUCĂM DE TREABĂ și construim cel mai mare AquaPark din estul Europei, pentru  atrage turiști din toată regiunea (inclusiv din Republica Moldova și Ucraina).

Vom construi un centru de agrement care va atrage sute de mii de turiști, indiferent de anotimp. Cu aeroportul modernizat, cu Iașul care este atractiv pentru viața de noapte, cu zonele istorice și bogate în tradiții din județ, un AquaPark poate constitui o atracție nu doar pentru locuitorii din regiunea de nord-est a țării noastre, dar și pentru cei din Republica Moldova și Ucraina. La Oradea, un astfel de obiectiv atrage 320.000 vizitatori/an și aduce la bugetul județului 1.000.000 de euro.

AquaPark-ul va fi o investiție de 20.000.000 de euro din fonduri europene, cu o capacitate de 850 de locuri în interior și peste 1.400 la exterior.

NE APUCĂM DE TREABĂ și valorificăm istoria bogată a județului

Iașul este orașul cu cel mai mare număr de case de patrimoniu și obiective în lista monumentelor istorice din România. Vom crea un circuit al tradițiilor și artei, dând posibilitatea vizitatorilor de a trăi o experiență autentică, bazată pe specificul local. Un astfel de itinerariu va include o colaborare cu firmele din industria vinului, HORECA, cu autoritățile locale și specialiști de Universitatea „A.I. Cuza”.

NE APUCĂM DE TREABĂ și semnalizăm obiectivele turistice din județ, utilizând mijloace moderne

Utilizând tehnologia modernă, vom semnaliza toate obiectivele turistice din județ, astfel încât vizitatorii să descopere poveștile din spatele obiectivelor, istoria fascinantă și contextul în care au fost edificate.

NE APUCĂM DE TREABĂ și transformăm Centrul Expozițional Moldova în Mall-ul fermierilor

Vom transforma în 6 luni Centrul Expozițional Moldova într-un Mall al micilor fermieri. Cu circa 250.000 de euro, putem amenaja aici o piață foarte bună pentru micii fermieri, le putem amenaja spații de depozitare moderne și vom face birouri unde să lucreze funcționari din Consiliul Județean, de la Camera Agricolă, de la APIA și alte organisme de care au nevoie micii fermieri.

Putem face foarte ușor un centru unde producătorii să găsească orice au nevoie, să nu-i mai punem aiurea pe drumuri. Cel puțin 100 de mici afaceri, care generează aproximativ 500 de locuri de muncă, ar putea fi sprijinite prin acest proiect.

NE APUCĂM DE TREABĂ și în sectorul zootehnic înființăm centre de sacrificare containerizate, moderne, dotate cu echipamente corespunzătoare, care să asigure realizarea unor performanțe de producție competitive și eficiente, în concordanță cu normele și cerințele Uniunii
Europene.

NE APUCĂM DE TREABĂ și înființăm un sistem organizat/integrat de achiziție, procesare și valorificare a produselor, a unor piețe de desfacere pentru produse agroalimentare, a prețurilor scăzute oferite producătorilor de către procesatori, pentru produsele animaliere primare (lapte, carne, lână).

NE APUCĂM DE TREABĂ și sprijinim dezvoltarea activităților economice productive în mediul rural, pe lângă cele agricole, prin încurajarea antreprenoriatului și accesul sporit la servicii de microfinanțare.

NE APUCĂM DE TREABĂ și sprijinim fermierii în ceea ce privește digitalizarea producției și comercializarea produselor pe lanțul de produs.

NE APUCĂM DE TREABĂ și vom implementa CJ-IT

Prin acest program, vom selecta la Consiliul Județean o echipă de bursieri și voluntari, cu scopul creării de politici de tehnologizare a administrației publice la nivelul județului Iași, cu costuri minime. Toate proiectele vor fi făcute în sistem open-source, astfel putând să aducem îmbunătățiri concrete programelor dezvoltate.

NE APUCĂM DE TREABĂ și implementăm procesul de bugetare participativă

Orice cetățean din județul Iași va putea veni cu propuneri pentru bugetul Consiliului Județean Iași, printr-o platformă unde se vor încărca propunerile de proiecte, cu sume estimative și o descriere cât mai clară. Astfel, implicăm contribuabilul în procesul de cheltuire a taxelor
și impozitelor.

NE APUCĂM DE TREABĂ și implementăm principiul „O singură dată”

Implementarea conceptului „O singură dată”, un concept de guvernare electronică ce își propune să se asigure că cetățenii, instituțiile și companiile trebuie să furnizeze anumite informații standard doar o singură dată. Prin încorporarea reglementărilor privind protecția datelor și consimțământul explicit al utilizatorilor, administrația publică este autorizată să reutilizeze și să schimbe datele
între ele.

NE APUCĂM DE TREABĂ și transparentizăm toate contractele CJ Iași

Toate contractele vor fi publice, vor putea fi accesate și consultate de opinia publică, iar cheltuielile publice vor fi într-un format ușor de accesat printr-un API (Application Programming Interface).

NE APUCĂM DE TREABĂ și transformăm politicile sociale de la nivelul județului în instrumente incluzive de integrare socială și economică pentru toți beneficiarii

În primul rând, centrele de plasament în forma actuală vor fi desființate. Minorii vor fi plasați în centre familiale, unde să aibă parte de îngrijire care să le insufle încredere, dragoste, atenție, curaj și bunătate. Astfel, vor fi reintegrați mai ușor în familiilor lor sau în societate.

Copiii nu vor mai fi „instituționalizați”, ci vor fi parte a unui mediu cât mai apropiat de cel al familiei și al comunității.

NE APUCĂM DE TREABĂ și simplificăm procedurile de adopție la nivelul județului, respectând în același timp toate prevederile legale. În 2019, au fost încredințați în vederea adopției numai 39 de copii. Vom tripla cursurile pentru familiile care doresc să adopte un copil (în 2019, doar 113 persoane au beneficiat de cursurile organizate de DGASPC), astfel încât mai mulți ieșeni să fie informați și sprijiniți în acest proces important din viața lor.

NE APUCĂM DE TREABĂ și implementăm politici moderne pentru prevenirea abandonului și menținerea copilului în familia naturală. Vom implica asociațiile nonguvernamentale cu experiență în domeniul social pentru a gestiona situațiile de risc de abandon școlar.

Aproximativ 2.000 de copiii au primit astfel de sprijin de la DGASPC în 2019, dar numărul copiilor aflați în această situație este mult mai mare.

NE APUCĂM DE TREABĂ și creăm o comunitate sudată în rândul celor 28.000 de persoane cu handicap care beneficiază de indemnizație. Există persoane în această categorie care lucrează la mari companii, care au o carieră profesională strălucită.

Prin intermediul unor proiecte, vom face cunoscute aceste modele de succes, pentru a le insufla încredere celorlalți care, din cauza unor percepții încă împământenite în societatea noastră, se simt marginalizați.

NE APUCĂM DE TREABĂ și vom transforma Iașul într-un pol al dezvoltării și promovării politicilor de energii regenerabile și nonpoluante, prin acțiuni ale Consiliului
Județean, precum și prin sprijinirea inițiativelor individuale.

Viziunea noastră este cea a unui județ cu diversitate ecologică, modernă și funcțională, solidară și rațională, pentru prezervarea resurselor naturale.

La nivel european există politica de implementare a „Pactului Verde” (Green Deal), care va permite accesarea de fonduri pentru proiecte cu impact pe mediu.

În primul rând, vom reduce poluarea prin finalizarea proiectului șoselei ocolitoare a Municipiului Iași. În acest moment, alături de parcul auto învechit din oraș și flota poluantă de la societățile din subordinea Primăriei, traficul greu este sursa cea mai mare pentru nivelul
ridicat de poluare.

Vom implementa politici pentru creșterea suprafețelor de spații verzi atât prin campanii de împădurire în zonele limitrofe comunităților, cât și prin proiecte urbanistice care să includă spațiile verzi de utilitate publică și rezidențiale.

NE APUCĂM DE TREABĂ și transformăm pădurea Bârnova – Repedea în parc natural prin:

– amenajarea zonei de la Releu;

– crearea unei parcări la intrarea în pădure și
interzicerea accesului auto;

– trei intrări cu trasee marcate (trasee drumeție, trasee pentru biciclete), hărți și reguli;

– o asociație care să administreze acest parc natural în parteneriat cu statul.

NE APUCĂM DE TREABĂ și finanțăm programele pentru tineret cu 2.000.000 de lei în fiecare an

Tinerii sunt cea mai valoroasă resursă a Iașului. În tot județul sunt zeci de ONG-uri care desfășoară activități pentru tineret și care au proiecte pentru implicarea socială sau civică a tinerilor.

Vom aloca, în fiecare an, 2.000.000 de lei pentru finanțarea acestor ONG-uri și le vom oferi tot suportul de care au nevoie prin punerea la dispoziție a spațiilor și resurselor Consiliului Județean Iași.

NE APUCĂM DE TREABĂ și derulăm un program de internship la Consiliul Județean pentru tinerii studenți

Miza noastră este să aducem în sistemul public cei mai buni absolvenți. Prin programul de internship, realizat pe baza unui parteneriat cu universitățile din Iași, vom pune tinerii care sunt interesați de o carieră în domeniul public în contact cu activitatea Consiliului Județean.

NE APUCĂM DE TREABĂ și le oferim tinerilor o viață culturală și socială vibrantă prin sprijinirea festivalurilor contemporane

Vom sprijini cu toate resursele organizarea evenimentelor culturale private (Festivalul Rocanotherworld, Festivalul Afterhills etc.) și vom continua festivalurile-emblemă ale Consiliului Județean (FILIT, Festivalul Internaţional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iași).

Tinerii își doresc să trăiască într-un oraș viu, dinamic, activ, unde creativitatea și energia lor să fie apreciate și potențate. Va fi o prioritate pentru noi acest lucru!