Primăria Iași ascunde “sub preș” poluarea din oraș

Vreau ca orașul meu să arate ca un oraș european: modern, mai curat, mai atractiv, mai uman.

SE POATE. Începând cu aerul pe care îl respirăm zi de zi.

Cum se prezintă situația azi?

Suntem cel mai poluat oraș din țară, iar de vină este Sistemul de Management al Traficului, pe care Primăria l-a propus și implementat în urmă cu patru ani. Un proiect ratat care ne-a costat pe noi, ieșenii, 11 milioane de lei.

În 2018, Iașul a înregistrat 270 de depășiri ale valorilor-limită de poluare, o cifră record, iar anul trecut cifrele scăzut la 151, dar sunt în continuare foarte mari, în condițiile în care limita maximă admisă pentru 12 luni este de 35 de depășiri!

În Iași avem 5 stații de măsurare a calității aerului. Stația din Podu de Piatră, de exemplu, se află într-o intersecție, fiind poziționată în așa fel încât să surprindă diferite situații de aglomerație.

Ce face Primăria Iași în tot acest timp?

Cei din Primărie au gândit o modalitate de a falsifica cifrele reale, construind o barieră de protecție verde în jurul stației de măsurare a poluării, pentru ca aerul să fie filtrat cât se poate de mult până ajunge la senzorii de măsurare. Mai mult, au o grijă exagerată de a spală zi de zi numai zona din jurul acestei stații (carosabilul și trotuarul) pentru a menține praful la sol și pentru a-l împiedica să ajungă la stația de măsurare. Această practică arată inconștientă și nepricepere din partea administrației ieșene, care nu e în stare să ia măsuri ferme pentru eliminarea toxicitatii din oraș.

De aceea susțin că trebuie să avem transport public gratuit, predictibil și încurajator.

SE POATE, prin:

dublarea flotei de autobuze și tramvaie noi (electrice, moderne), cu fonduri UE

reintroducerea troleibuzelor pe principalele axe

extinderea transportului public metropolitan

Sunt zeci de mii de oameni care nu locuiesc în Iași, dar care vin zilnic la muncă în oraș. Mulți dintre ei nu au asigurat transportul cu autobuzul si folosesc mașinile personale. Printr-un transport metropolitan de calitate, oamenii pot fi încurajați să-și lase autoturismele acasă și să opteze pentru transportul în comun.

– implementarea unor benzi unice de transport public

afișarea timpilor de staționare în stațiile de transport în comun.

Vă invit să urmăriți acest clip pe care l-am realizat chiar la fața locului:

 

Stirea a fost preluată și de Ziarul de Iași