Cer public președintelui CJ, Costel Alexe, demiterea de urgență a conducerii Aeroportului Iași!

UPDATE:

După ce am cerut public, în repetate rânduri în ultimele săptămâni, demiterea conducerii Aeroportului Iași, directorul PSD a fost revocat din funcție, dovadă că semnalele prin care atrăgeam atenția asupra pericolului iminent de la Aeroport au avut efect.

Este cel mai bun lucru ce se putea întâmpla, în condițiile în care Aeroportul Iași, sub administrația incompetentă a PSD, ajunsese să fie doar în pierdere: aproape toate rutele externe au fost relocate ori desființate, companii aeriene cu tradiție și-au mutat baza în alte orașe și nicio investiție majoră nu a fost bifată.

Când unii îmi cereau să nu mai vorbesc atât de mult despre aeroport, eu am continuat să vorbesc, fiindcă doar punând presiune constantă se mai putea schimba ceva acolo. Încă din momentul când am fost alungat de acolo acum 4 ani, de același PSD, am știut că se va ajunge în acest punct, și nimeni nu m-a crezut atunci. Azi, cei care îmi spuneau să tac s-au convins singuri că aveam dreptate.

Ce urmează să se întâmple de acum încolo la Aeroportul Iași trebuie să preocupe în mod deosebit conducerea Consiliului Județean. Un alt politruc la șefia aerogării ieșene ar însemna îngroparea definitivă a celei mai importante investiții locale. Așa ceva nu trebuie permis! Soluția e simplă: doar profesioniști la conducerea Aeroportului Iași și destituirea tuturor pilelor aduse de PSD în echipa aerogării.

După o perioadă de expansiune, Aeroportul Internațional Iași a ajuns pe marginea prăpastiei. În 2016, când am plecat de la conducerea regiei, erau operabile 26 de curse externe directe, iar azi ieșenii au rămas doar cu patru. Este cea mai mare prăbușire de business aeroportuar din întreaga Românie și probabil și din Europa. La Iași, nu suntem în situația de a anula curse din motive comerciale. Aici au fost desființate rute și, mai grav, au plecat operatori aerieni cu tradiție, care au preferat să se mute la Bacău ori Suceava.

Pierderea este uriașă pentru noi toți, și nu doar la nivel de conectivitate, principala preocupare pe care trebuie să o aibă administrația de județ și de aeroport. În 2012 am preluat aeroportul cu o pierdere de 2 milioane de euro în fiecare an, iar după mai multe investiții în rute și infrastructură, ajunsesem la 2 milioane de euro PROFIT anual, bani ce ajungeau la CJ spre fi folosiți pentru diverse investiții în județ.

Astăzi, din păcate, suntem din nou pe pierdere. Au de suferit mediul de business local, turismul, inclusiv mediul academic. Ne întoarcem la vremurile când trebuia să schimbăm 3-4 curse ca să putem ajunge la destinația dorită. Este rușinos pentru noi, ieșenii, că am ajuns, azi, să batem drum până la Bacău pentru un zbor, când avem propriul aeroport acasă, și să mai pierdem alte câteva ore cu mașina.

Situația s-a înrăutățit cu mult timp înainte de pandemie, să ne înțelegem, de vină fiind managementul deficitar, după ce PSD a pus în funcție niste politruci.

Conducerea Consiliului Județean Iași, instituție în subordinea căreia se află Aeroportul, trebuie să facă ceva ACUM. Să pună pe agenda de lucru aerogara, să-i demită pe cei ce o administrează astăzi și să numească în loc profesioniști adevărați!

LIVE de la Aeroportul Iași – AICI