CE solicită măsuri imediate pentru stoparea tăierilor ilegale din România

Comisia Europeană a răspuns la sesizarea prin care am atras atenția asupra tăierilor ilegale din pădurile din România, fenomen ce a căpătat amploare mai ales în contextul pandemiei. Președinta CE, Ursula von der Leyen, se declară îngrijorată de situația din țara noastră și îi solicită în mod expres Ministrului Pădurilor să ia măsuri imediate, în conformitate cu legislația UE:

  1. „să repună în funcțiune sistemul de urmărire a masei lemnoase (SUMAL), să aplice sancțiunile și măsurile preventive corespunzătoare în cazurile de tăieri ilegale ale pădurilor;
  2. să modifice legile și reglementările naționale privind planurile de management forestier pentru a se conforma obligaţiilor prevăzute de legislaţia UE, potrivit căreia impactul de mediu al acestor planuri trebuie evaluat înainte de aprobarea si punerea lor în aplicare. Până la efectuarea acestor modificări, aplicarea planurilor de management forestier în vigoare trebuie suspendată;
  3. să facă accesibile publicului planurile de management forestier;
  4. să restaureze siturile Natura 2000 care au fost deteriorate”.

În aceeași scrisoare, Comisia Europeană ne asigură că va monitoriza îndeaproape modul în care autoritățile române vor pune în aplicare și vor respecta legislația UE în ceea ce privește activitățile forestiere, fiind dispusă să ia măsuri suplimentare acolo unde se impune.

În mod normal, nu ar fi trebuit sa ajungem în situația jenantă de a fi efectiv trași de urechi de către Comisia Europeană, pentru că Ministrul Mediului nu e în stare să gestioneze această problemă gravă, fiind mai degrabă preocupat să acuze populația că răspândește informații false, când dovezile sunt evidente, iar ONG-urile semnalează constant ilegalitățile peste care autoritățile noastre trec pur și simplu cu vederea.

Sper ca măsurile urgente trasate de CE să îi responsabilizeze mai mult pe cei care au datoria să protejeze plămânii verzi ai României, nicidecum să încurajeze distrugerea lor.

Răspunsul Comisiei Europene îl puteti găsi AICI