CE: Ministrul Mediului patronează furtul de lemne din pădurile României

Comisia Europeană a transmis României că Ministrul Mediului „nu a fost în măsură să verifice efectiv operatorii și să aplice sancțiuni corespunzătoare” în domeniul defrișării ilegale și că „gestionează pădurile, inclusiv tăierile autorizate, fără a evalua în prealabil impactul asupra habitatelor protejate.

Este încă o reacție a Comisiei Europene la furtul de lemne din pădurile României, după ce în luna februarie a declanșat procedura de infringement pe această temă.

Notificarea transmisă României confirmă ceea ce organizațiile de mediu, opinia publică și majoritatea specialiștilor spun de câteva luni de zile: Costel Alexe, Ministrul Mediului Apelor și Pădurilor, patronează furtul de lemne din pădurile României.

Acesta, în calitate de deputat, a votat împotriva înființării DNA-ului pădurilor, a fost împotriva sistării tăierii pădurilor în perioada stării de urgență și a semnat un număr uriaș de avize pentru recoltarea lemnului din păduri. De asemenea, în mandatul său, domnul Costel Alexe a aprobat, tot de formă, urmărirea lemnului tăiat (elementele esențiale ale programului le-a amânat până în noiembrie 2020 după ce, tot el, a mai prorogat operaționalizarea acestui sistem, în decembrie 2019, cu șase luni), a desființat Garda Forestieră exact când această instituție amplificase controalele la structurile teritoriale.

Toată această activitate ministerială îmi întărește convingerea că este un instrument al rețelei de infracționalitate în domeniul forestier!

Solicit Corpului de Control al Premierului demararea de urgență a unei anchete pentru că în doar 4 luni România a primit două avertismente dure, iar Ministerul responsabil nu a făcut nimic pentru a pune capăt defrișărilor ilegale!