Autostrada Unirii (A8), omisă din lista obiectivelor de infrastructură finanțate în 2021

Autostrada Unirii (A8) este al doilea proiect, după Aeroport, care nu figurează între obiectivele de infrastructură finanțate cu prioritate în 2021 de către Guvernul României.

Am avertizat de multe ori că doar printr-o presiune constantă politică și mediatică interesele ieșenilor și ale moldovenilor vor fi respectate la București, unde prioritățile se schimbă de la o oră la alta, mai ales în plină campanie electorală.

Ruptura de realitățile guvernamentale a ministrului Alexe este uluitoare pentru pretenția sa de a deveni președinte al Consiliului Județean și «binefăcător» al Iașului. Ce se întâmplă cu proiectele Iașului la Ministerul Transporturilor ori Ministerul de Finanțe reprezintă pentru Alexe necunoscute la fel de mari precum reîntoarcerea pașnică a urșilor în pădure.

Acum mai bine de 500 de ani, Cristofor Columb pășea pentru prima dată în America și, pentru a le câștiga bunăvoința localnicilor, a venit încărcat cu zeci de cufere cu mărgele de toate culorile. Aceste mărgele, lipsite de orice valoare în sine, au ajuns să devină în timp simbolul înșelăciunii. Ieri, Costel Alexe a defilat la Iași alături de mai mulți colegi din Guvern, pe care i-a implorat să-i dea o mână de ajutor ca să le arate ieșenilor și, mai ales, noului său șef politic, Mihai Chirica, că este și el cineva. În aceeași zi, Autostrada Unirii dispărea de sub nasul guvernamental al lui Alexe de la finanțare! Nu mă miră, pentru că propaganda groasă și agățarea disperată de noul său naș politic, liderul de facto al mafiei imobiliare ieșene, Mihai Chirica, nu-i mai lasă timp și de grija finanțării marilor proiecte ale județului și ale regiunii. Pentru colegii săi din Guvern, o defilare pe Ștefan cel Mare este oricum mai ieftină decât alocarea reală de fonduri pentru autostradă sau pentru aeroport.

În tot clinchetul de mărgele rostogolite pe parchetul Primăriei Iași, Alexe a «omis» să spună două lucruri: Aeroportul Iași este SINGURUL din România care nu a fost trecut în Planul Strategic de Investiții în Infrastructură pe anii 2020 – 2030, atlfel spus 0 (zero) lei pentru dezvoltare de la autoritățile centrale și 0 (zero) euro din fonduri europene! Apoi, faptul că, spre deosebire de alte proiecte, precum autostrada București – Brașov, autostrada Sibiu – Pitești ori alte zeci de proiecte de investiții în infrastructura rutieră, autostrada Iași – Tg. Mureș lipsește cu desăvârșire, deși aceasta – prin legea dedicată (votată inclusiv de PNL, după cum bine știe Ministrul Urșilor) – obliga Guvernul să aloce fondurile necesare. 

Dând dovadă de aceeași «maturitate politică» și de același «curaj» care au stat la baza ignorării opiniei ieșenilor, dar și a liberalilor autentici, prin implantarea pesedistului Chirica în sediul PNL din Iași, Ludovic Orban a găsit ieri seară vinovatul pentru faptul că vom fi în continuare izolați ani de zile de restul țării prin refuzarea construirii acestei autostrăzi esențiale pentru dezvoltarea economică a Moldovei: acarul Păun, pe nume său Antonel Tănase, care ar fi postat lista investițiilor pe site-ul Guvernului înainte să i-o prezinte domniei sale.

Nu așa ne-a fost vorba, Costele! Ai promis că vei face totul pentru Iași, oraș și județ care te-au adoptat cu toată generozitatea. Făceți-ne, vă rog, un bine, măturați-vă toate mărgelele care încă se rostogolesc pe parchetul Primăriei și luați-le înapoi la București. Iașul are nevoie de o echipă care să se ocupe competent de problemele sale!