Am reușit să salvăm Esplanada Oancea de la distrugere!

De ce este important?

O întinsă zonă verde din Iași (peste 30 de arbori și mii de mp de verdeață) din Esplanada Oancea din Tătărași vor dispărea, în favoarea unor blocuri-turn. Dacă vor fi implementate, aceste proiecte imobiliare înseamnă distrugerea ireversibilă a unei zone de promendată folosită de mii de ieșeni, sufocarea cartierului (pentru 200 de apartamente și 200 de mașini într-o zonă fără căi de acces corespunzătoare), toate pe un teren cu risc geotehnic major!

Cum s-a ajuns aici?

Prin H.C.L. nr. 96 din 28 februarie 2018, s-a aprobat Planul Urbanistic Zonal Iași, strada Oancea nr. 22, pentru construire locuințe colective și împrejmuire teren proprietate, persoana juridica, iar prin HCL nr. 502 din 29.11.2017 s-a aprobat Planul Urbanistic Zonal Iași, Strada Oancea nr. 20, întocmit în vederea construirii unui bloc de locuințe colective pe teren proprietate privată, persoană fizică.

Cum au reacționat cetățenii din zonă direct afectați?

Peste 600 de oameni au semnat o petiție on-line, iar 350 de locatari au semnat fizic in primavara lui 2018 impotriva acestor PUZ-uri! Totodată, s-au organizat mai multe proteste chiar pe Esplanada Oancea, la care au participat sute de oameni.

Care este riscul?

Pe lîngă faptul că se distruge un spațiu verde și o zonă de promendată, oamenii din zonă au a tras atenția că terenul pe care se vor construi blocurile prezintă un risc geotehnic major, așa cum reiese chiar din documentele Primăriei. Mai exact, la propunerea primarului Mihai Chirica, majoritatea PSD-ALDE din CL Iași a aprobat indicatorii urbanistici pentru zonă de șes, deși în acolo este versant, după cum reiese din comunicările oficiale ale Municipalității.

Ce a făcut Primăria?

Primarul Municipiului Iași, Mihai Chirica, a emis în luna aprilie certificatele de urbanism pentru PUZ-urile aprobate în Consiliul Local de majoritatea PSD-ALDE. Dacă vor fi implementate, aceste PUZ-uri vor distruge ireversibil Esplanada Oancea.

Astfel, primarul Chirica a emis certificatul de urbanism 1304/ 05.04.2018 pentru împrejmuire si certificatul de urbanism nr. 1859/23.04.2018 pentru construire, beneficiarul fiind firma S.C. Art Residence S.A. Totodată, primarul Chirica a emis certificatul de urbanism 1859/23.04.2018 pentru construire, al cărui beneficiar este Niculiță.

De ce acest lucru este rău?

Ipocrizia și minciuna au ieșit, din nou, la suprafață. Deși primarul a promis ferm sutelor de locuitori din Tătărași că nu va emite niciun document pentru PUZ-urile Esplanada Oancea, vedem că au fost emise certificatele de urbanism pentru cele două planuri urbanistice. Fermitatea și respectarea cuvântului dat sunt total străine pentru d-l Mihai Chirica, din păcate! Probabil ca “promisiunile” pe care le-a oferit samsarilor care au participat la cumătria sa și au dat “daruri” însumând 180.000 euro, conform declarațiilor de avere depuse de primar (probabil cea mai mare sumă de bani “albită”  de un funcționar public, după condamnatul penal Darius Vâlcov), sunt mai importante pentru domnia sa decât promisiunile oferite oamenilor care locuiesc în Tătărași. Practic, Mihai Chirica a semnat pentru distrugerea ireversibilă a Esplanadei Oancea și a întregii zone de promenade. Ieșenii trebuie să știe că Esplanada Oancea este singurul spațiu public pe care mii de cetățeni îl folosesc pentru a se relaxa, pentru a ieși cu copiii la plimbare sau pentru a socializa. Construcția a încă 3 blocuri-turn în acea zonă înseamnă distrugerea acestei oaze de verdeață și de liniște. Îl invit pe primar să meargă în zonă să vorbească cu oamenii din Tătărași, la fel cum a făcut când era în campanie și le-a cerut votul.

Ce am făcut?

În urma sesizărilor noastre, Prefectul a suspendat efectele acestei autorizații de construire. Am înaintat interpelări la toate instituțiile statului (Agenția pentru Mediu, Direcția de Sănătate Publică, Inspectoratul de Stat în Construcții, Oficiului pentru Cadastru și Publicitate Imobiliară etc.) pentru a verifica modul cum au fost emis avizele pentru aceste două PUZ-uri, în condițiile în care sunt nereguli majore în documentația aprobată în CL de către majoritatea PSD. Dezvoltarea imobiliară în Iași nu trebuie să însemne distrugerea spațiilor verzi, distrugerea calității vieții, creșterea nivelului de poluare, sufocarea traficului și afectarea dreptului de proprietate al celor care au locuințe lângă proiectele imobiliare. Dezvoltarea imobiliară trebuie făcută armonios, pentru ca Iașul să nu devină un oraș cu cartiere-ghetou.