Adresă falsă în autorizația de construcție de pe Han Tătar

Șantierul ce pune în pericol Esplanada Oancea din Tătărași e în plină desfășurare deși există dovezi clare că strada unde au loc lucrările este zonă cu risc de alunecare de teren. Nici protestele ieșenilor, nici sesizărilor pe care le-am făcut și nici adresa trimisă de prefect la Inspectoratul în Construcții nu au putut opri demararea lucrărilor, cel puțin deocamdată. Detalii, aici.

Terenul, interzis pentru construcții încă din 1998

O Hotărâre de Consiliu Local din 1998 interzice ca pe terenurile supuse fenomenului de alunecare să se facă beciuri, terasări și excavări.

Proiectul ICPROM din 1998 prevedea construirea in aceeași zonă a unor clădiri cu amprentă mare și înălțime mică, pentru stabilizare.

In PUG-ul redactat în 2015, Han Tătar este menționată ca zonă cu probleme, fiind invocate chesoanele lipsă și riscul real de alunecări.

Autorizația de construire emisă de Primăria Iași e pe Oancea nr. 20 deși terenul respectiv nu are nicio deschidere la această stradă, iar acolo există un alt bloc cu 4 etaje, vechi de 40 de ani. Și primul bloc cu 5 etaje construit de același investitor, pe Han Tătar, are tot adresa „Strada Oancea, nr. 20”. Este al treilea bloc cu aceeași adresă!

Versantul din sudul esplanadei Oancea nu mai poate susține un bloc înalt

Dincolo de înghesuială, aglomerarea traficului, a poluării, locuitorii de la blocurile de pe esplanada Oancea reclamă cel mai mult acest risc al alunecărilor de teren. Există memorii tehnice, mărturii ale inginerilor care au construit esplanada, și cu toate acestea funcționarii Primăriei și dezvoltatorul nu au ezitat să facă manevre în acte, mutând pe hârtii blocul de pe Han Tătar pe Oancea, tocmai ca să ascundă faptul că pe terenul în cauză nu se poate construi un bloc atât de mare.

Miza afacerii?

Investitorul în imobiliare a obținut la mijlocul lunii septembrie autorizația de construire pe adresa Oancea, nr. 20, unde urmează să fei ridicat un bloc cu 7 etaje și un al optulea tehnic pe o suprafață de teren de 1.786 mp. Indicatorii urbanistici prevăd un procent de ocupare a terenului (POT) de 40,31%, un coeficient de utilizare (CUT) de 3, o înălțime maximă de 27,25 metri. Aria desfășurată construită va fi de 5.375 mp, iar suprafața utilă de 4.274 mp. Pentru construirea blocului, investitorul va avea un profit de 2 milioane de euro.

Se așteaptă inspecția ISC București

Furtul unei adrese într-o autorizație de construcție este o eroare de neconceput! Am înaintat o sesizare pe această temă prefectului Județului Iași. În cazul în care prefectul va ataca în contencios autorizația, actul va fi automat suspendat, iar constructorul va trebui să sisteze lucrările până la finalizarea procesului.

Reamintesc că există deja o nouă lege care le permite prefecților să anuleze ei înșiși autorizațiile de construire emise cu încălcarea prevederilor legale. Pentru o astfel de decizie, prefecții trebuie să aibă concluziile unei activități de control a Inspectoratului de Stat în Construcții.

Noua lege liberală le permite cetățenilor să facă sesizări direct la prefect, fără a mai fi nevoiți să apeleze la instanță.

#IașulMerităMaiMult

Toate detaliile le găsiți în articolul de pe Reporter de Iași.

Despre același subiect: Problemele proiectului, Protest, Construcție ilegală