A trecut campania, a trecut și autostrada A8!

De ce toate Guvernele ne tratează pe noi, cei din Moldova, ca pe români „de mâna a doua”? Și de ce toți se bulucesc în campanii la Iași, prim-ministru, miniștri, candidați, și se jură că ne fac autostradă, iar apoi, după ziua votului, ne râd în față?
 
În decembrie 2019, când eram Președintele Comisiei de Transport în Camera Deputaților, într-o ședință de lucru pe care o convocasem la Minister, pe subiectul autostrăzii noastre, fostul șef al CNAIR încerca să mă convingă că A8 nu se justifică și că trebuie să mergem pe varianta A13. Adică noi, cei din Moldova, dacă vrem să mergem în vestul țării sau oriunde în vestul Europei, acolo unde este cererea de mărfuri, trebuie să facem un ocol de vreo 200 km prin centrul țării. De ce să acceptăm așa ceva?!
 
I-am replicat scurt, de față cu mai mulți factori decizionali din Minister, că mi se pare o nerușinare ceea ce propune și l-am sfătuit să renunțe la această aberație dacă nu vrea să se trezească cu o revoluție în Moldova. Am insistat pe ideea că A8 este autostradă aflată pe culoar principal european, care poate beneficia de 75% finanțare europeană nerambursabilă, și trebuie să meargă pe repede înainte. Șeful CNAIR a tăcut atunci, și tot nu a făcut nimic. La fel a procedat și cel care l-a urmat.
 
De ce și PNL-iștii au susținut în programul lor de guvernare că A8 este prioritară dacă realitatea din teren arată că suntem departe de acest deziderat?
 
De ce miniștrii care provin din Moldova nu s-au legat cu lanțuri de premier și l-au lăsat să ne păcălească din nou?
 
După 15 ani de la debutul acestei investiții, noi am rămas tot la stadiul de actualizat hârtii, în timp ce pe alte sectoare de autostrăzi se lucrează în forță. Guvernul ne spune că pentru noi, moldovenii, e mai greu și toate problemele din lume s-au adunat aici, pe traseul autostrăzii A8.
 
CE E DE FĂCUT?
 
Moldova are cel mai mare grup parlamentar din țară. Dar avem nevoie de reprezentare serioasă în Guvern. Indiferent de partid, trebuie să impunem câteva cerințe ferme pe viitor:
 
➡ Nu votăm învestirea niciunui guvern dacă miniștrii de Transport și de Finanțe dar și șeful CNAIR nu sunt din Moldova sau dacă cei desemnați nu conferă garanții parlamentarilor din Moldova că A8 este prioritară.
➡ Nu votăm niciun buget care nu prevede alocări substanțiale pentru autostrada A8.
➡ Nu votăm în sesiunile ordinare și extraordinare niciun proiect al Guvernului dacă nu avem dovezi că pentru autostrada A8 se muncește în forță.
➡ Inițiem moțiuni simple împotriva oricărui ministru din Guvern, care blochează ori este indiferent față de acest obiectiv de investiții ce ar putea scoate din izolare 4 milioane de români.
➡ Inițiem, în grup, o moțiune de cenzură împotriva oricărui Guvern care mai încearcă să ne păcălească.
 
Articol pe subiectul autostrăzii A8, aici.