Risc de blocaj definitiv al traficului din Bucium

Două proiecte cu impact semnificativ pentru traficul din Bucium au fost aprobate pe repede-înainte de către Comisia de Urbanism. Cele două inițiative vizează construirea a aproape 20 de blocuri (cu și 7 etaje) și 1.032 de locuri de parcare.

Acest lucru înseamnă un aflux de peste 1.000 de mașini în trafic, în condițiile în care șos. Bucium e deja foarte aglomerată la orele de vârf. Detalii, aici.

În PUZ-urile celor două proiecte urbanistice se arată că infrastructura rutieră actuală estesubdimensionată” pentru traficul preconizat și se recomandă lărgirea străzilor.

În primul caz, terenul are o suprafata de 50.230 mp, acesta fiind câștigat în instanță de persoane fizice, după ce anterior fusese administrat de Spitalul Socola.  Amplasamentul are deschidere la str. Vișan și șos. Bucium, dar traficul va fi descărcat în special pe ultima arteră rutieră menționată, având în vedere și faptul că între teren și str. Vișan există o diferență de nivel. Sunt prevăzute 749 locuri de parcare: 549 pentru locatari și 200 pentru spațiile comerciale.

În cazul celui de-al doilea proiect urbanistic, terenul se află vizavi de Spitalul Socola și are o  suprafața mai mică – de cca 8.000 mp. Proiectul prevede construirea a cinci blocuri (cu și 7 etaje).

Cele două proiecte au fost aprobate într-un ritm controversat: cererile la Comisia de Urbanism au avut număr de înregistrare pe 2 octombrie, iar în discuția forului au intrat pe 18 octombrie, un record al ultimilor ani. Mai mult, nu este clar ce tip de consultare publică a realizat Primăria Municipiului Iași atât timp cât abia pe30 octombrie este programată o „dezbatere” publică la sediul instituției pentru aceste proiecte.

Toate detaliile pe acest subiect le găsiți pe apix.ro